
ΑΛΛΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ (320)
Του Γιώργου Πελίδη Τα δρομικά αγωνίσματα διακρίνονται σε αγωνίσματα ταχύτητας ,ημιαντοχής και αντοχής. Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται με ενεργειακά κριτήρια. Στους δρόμους ταχύτητας επικρατεί ο αναερόβιος -αγαλακτικός μηχανισμός παραγωγής ενέργειας ,στους δρόμους ημιαντοχής ο αναερόβιος -γαλακτικός μηχανισμός και στους δρόμους αντοχής ο αερόβιος μηχανισμός. Έτσι είναι πλέον φανερό ότι οι…
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι τάσεις οι οποίες επικρατούν είναι μείωση του χώρου και του χρόνου και αύξηση της πίεσης του αντιπάλου, πράγμα το οποίο απαιτεί πολύ καλή τεχνική. Ο παίκτης που θέλει να παίξει γρήγορα δεν αρκεί να έχει καλή ταχύτητα αντίδρασης και δρομική ταχύτητα. Πρέπει να έχει καλή τεχνική,…
Τον τελευταίο καιρό είχε γίνει της μόδας το Ισλάμ και είχε κατορθώσει να διεισδύσει και μέσα στις Χριστιανικές Κοινωνίες. Οι σημερινές όμως ωμότητες και θηριωδίες των ισλαμιστών, επανέφεραν στο προσκήνιο το αληθινό πρόσωπο του Ισλάμ και όλοι το βλέπουν με αποτροπιασμό. Από την άλλη, οι αφρικάνικοι και ασιατικοί λαοί, δεν…
Τα δρομικά αγωνίσματα διακρίνονται σε αγωνίσματα ταχύτητας ,ημιαντοχής και αντοχής. Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται με ενεργειακά κριτήρια. Στους δρόμους ταχύτητας επικρατεί ο αναερόβιος -αγαλακτικός μηχανισμός παραγωγής ενέργειας ,στους δρόμους ημιαντοχής ο αναερόβιος -γαλακτικός μηχανισμός και στους δρόμους αντοχής ο αερόβιος μηχανισμός. Έτσι είναι πλέον φανερό ότι οι βιολογικές προσαρμογές κατά…
«Τίς πταίει» σήμερα; Την Παρασκευή 29 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 144 χρόνια από την ημέρα που ο Χαρίλαος Τρικούπης δημοσίευσε το περίφημο άρθρο του «Τίς πταίει;» και οδήγησε στην αρχή της δεδηλωμένης. Τη στήριξη δηλαδή που οφείλει να έχει εντός της βουλής η κυβέρνηση προκειμένου να θεωρείται ότι απολαμβάνει την λαϊκή νομιμοποίηση.…
Πόσο απέχει η Μαδρίτη; Αρθρο του Ειδικού Συνεργάτη Πριν λίγες ημέρες στην Ισπανία σημειώθηκε μια πολιτική εξέλιξη, ίσως μοναδική στα πολιτικά χρονικά της Ευρώπης. Και, σίγουρα, αδιανόητη για τα πολιτικά ήθη της χώρας μας. Ο Πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι υπέβαλε την παραίτησή του, ύστερα από πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης.…
Μόνον ο κάλαμος ενός Ι. Χρυσοστόμου θα μπορούσε να παραστήσει και να περιγράψει τη θυελλώδη, την πολυτάραχη αυτή προσωπικότητα. Είναι ο μεγάλος Απόστολος των Εθνών, το “σκεύος της εκλογής”, “το στόμα του Χριστού”, “ο πρώτος μετά τον ΕΝΑΝ”, ο Απόστολος Παύλος. Τον ονομάζουμε “Ουρανοβάμονα” γιατί ανέβηκε μέχρι “τρίτου ουρανού”. Ουρανομήκης…
Μία από τις βασικές αρχές της προπόνησης είναι η αρχή της περιοδικότητας Ο συστηματικός προγραμματικός σχεδιασμός της προπόνησης έχει σαν βάση την αρχή της περιοδικότητας, που έχει ως στόχο την μεγιστοποίηση της αθλητικής φόρμας αλλά και την διατήρησή της σε υψηλό επίπεδο. Την δεκαετία του 1960 ο ρώσος φυσιολόγος και…
Του Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Αλεβιζάκη Η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου είναι μόνον ένα κομμάτι της ιστορίας του Γένους. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου φέρνει στην επιφάνεια ένα άλλο, πολύ σημαντικό ζήτημα, αυτό του κρυπτοχριστιανισμού. Με το ζήτημα αυτό ασχολήθηκε εντατικά ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης.…
Όλοι σίγουρα κάποια στιγμή έχουμε νιώσει ένα «πιάσιμο» στο σώμα μας την επόμενη ή την μεθεπόμενη μέρα μετά από κινητική προσπάθεια, είτε αυτή προέρχεται από αθλητική δραστηριότητα ή από κάποιας μορφής εργασία. Αυτό το «πιάσιμο» στην επιστημονική ορολογία ονομάζεται καθυστερημένος μυϊκός πόνος. Ο πόνος αυτός προέρχεται από πλειομετρική λειτουργία των…