ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

1.

Στόχοι

1.1

Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς με στόχο την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.

1.2

Αφορά στο διάστημα της άνθησης και της εμφάνισης των πρώτων καρυδιών και στη δημιουργία της μέγιστης  αυτοάμυνας της  βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.

1.3

Η τακτική παρακολούθηση της καλλιέργειας από τους παραγωγούς και η εφαρμογή των καλλιεργητικών πρακτικών  στο σωστό χρόνο, θα συμβάλλουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.

2.

Διαπιστώσεις

2.1

Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας και εμφάνισης πρώτων καρυδιών. Το ύψος των φυτών είναι περίπου στα 40 – 60 cm.

Στη φετινή χρονιά υπήρξαν πολλές και έντονες χαλαζοπτώσεις με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν αρκετοί καλλιεργητές σε επανασπορά της καλλιέργειάς τους.. Οι πολλές βροχές του τελευταίου χρονικού διαστήματος δημιούργησε φυτά πολύ τρυφερά και ευάλωτα.

Η ΔΑΟΚ Κιλκίς παρακολουθεί την πορεία εμφάνισης του Πράσινου Σκουληκιού με την τοποθέτηση παγίδων στις περιοχές Μ.Στέρνας, Άσπρου, Ν.Καβάλας και Αγ.Πέτρου και του Ρόδινου στις περιοχές Μ.Στέρνας, Ευρωπού, Πολύπετρου και Αγ.Πέτρου.

Στις παγίδες που έχουν εγκατασταθεί καταγράφηκε μικρός αριθμός  συλλήψεων τέλειων Πράσινου Σκουληκιού αρχές Ιουλίου, ενώ σχεδόν μηδαμινού αριθμού  Ρόδινου. Παράλληλα από τις δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται τόσο στις περιοχές παρατήρησης όσο και σε άλλες περιοχές όπου καλλιεργείται το βαμβάκι, διαπιστώθηκε η πρώτη εμφάνιση μικρού αριθμού προνυμφών πράσινου σκουληκιού. Σε βαλτώδεις περιοχές εμφανίστηκε μεγαλύτερος αριθμός προνυμφών και κάποιοι παραγωγοί προχώρησαν και σε επεμβάσεις.

2.2

Από τα έντομα που προσβάλλουν το βαμβάκι παρουσιάστηκαν κατά τόπους προσβολές λύγκου και ακάρεων στις οποίες κάποιοι παραγωγοί προχώρησαν και σε επεμβάσεις.

3.

Συστάσεις –καλλιεργητικές πρακτικές

3.1

Συνιστάται οι βαμβακοπαραγωγοί να κάνουν ορθολογική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων και νερού, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία φυτών με υπερβολική βλάστηση και η οψίμιση των φυτικών ιστών, αλλά κυρίως να αποφευχθεί η δημιουργία ανώριμων και υδαρών φυτικών ιστών που διευκολύνουν την εγκατάσταση επιβλαβών εντόμων. Επίσης συνιστάται, όπου απαιτείται, η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης που συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ωρίμανσης των φυτικών ιστών και στην πρωίμιση των φυτικών οργάνων.

3.2

Οι βαμβακοπαραγωγοί δεν πρέπει να προβαίνουν στην εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων  για προληπτική χρήση κατά επιβλαβών εντόμων. Τέτοιου είδους επεμβάσεις την περίοδο αυτή θα δημιουργήσουν προβλήματα, αφού θα εξαφανίσουν τους μεγάλους πληθυσμούς ωφέλιμων εντόμων που υπάρχουν στις καλλιέργειες αυτή την εποχή, όπως διαπιστώνεται από τις  επιτόπιες παρατηρήσεις μας στα σημεία δειγματοληψίας. Είναι σημαντικό να διατηρηθούν ενεργοί οι πληθυσμοί των ωφέλιμων την περίοδο τέλος Ιουλίου και αρχές Αυγούστου, γιατί τότε οι γενεές του Πράσινου και του Ρόδινου Σκουληκιού θεωρούνται πιο επιζήμιες.

Να σημειωθεί ότι στη φάση αυτή η απώλεια καρποφόρων οργάνων μπορεί να αναπληρωθεί σταδιακά.

3.3

Υπενθυμίζεται στους βαμβακοπαραγωγούς ότι η διαπίστωση μεγάλου αριθμού συλλήψεων στις παγίδες δεν αποτελεί ένδειξη για την εφαρμογή ψεκασμών. Αντίθετα συστήνεται στους παραγωγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγχουν την παρουσία προνυμφών τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα.

Εάν κατά την τυχαία δειγματοληψία διαγώνια σε όλο το χωράφι διαπιστωθεί η ύπαρξη 6-8 νεαρών ζωντανών προνυμφών Πράσινου Σκουληκιού μήκους μέχρι 1cm ανά 100 φυτά ή ένα σκουλήκι στα φυτά γραμμής μήκους ενός μέτρου κατά μέσο όρο, τότε αυτό αποτελεί ένδειξη για διενέργεια ψεκασμού.

Όσον αφορά το Ρόδινο Σκουλήκι, στο στάδιο της ανθοφορίας το κατώτατο όριο επέμβασης  είναι 20% προσβολή (άνθη που δεν ανοίγουν - «ροζέτα») σε τυχαίο δείγμα 100 ανθέων από τουλάχιστον 5 αντιπροσωπευτικά σημεία της φυτείας.

4.

Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα.

4.1

Οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να προβαίνουν σε ψεκασμούς μόνο κατόπιν διενέργειας δειγματοληψίας στην καλλιέργειά τους και λαμβάνοντας υπόψη τα κατώτερα όρια επέμβασης.

Εάν χρειαστεί η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων αυτή την περίοδο, συνιστάται να επιλέγουν εντομοκτόνα φιλικά προς τα ωφέλιμα και το περιβάλλον (π.χ. Bacillus thuringiensis, Diflubenzuron, Spinosad, Emamectin benzoate και όσα μελλοντικά εγκριθούν), λόγω ακριβώς της ύπαρξης πολλών ωφέλιμων εντόμων. Τα εγκεκριμ
ένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και μ
έσα αναφέρονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομ
ένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφί
μων  (http://wwww.minagric.gr/syspest/).

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια και το παθογόνο  και πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας. Πρέπει να τηρούνται όλα τα προστατευτικά μέτρα για τον ψεκαστή αλλά και να επιλέγεται ο κατάλληλος χρόνος εφαρμογής, δηλαδή κατά τις απογευματινές ώρες μετά τη δύση του ήλιου ώστε να μην πετούν οι μέλισσες, να μην υπάρχει άνεμος αλλά και γιατί τότε αυξάνεται η δραστηριότητα των προνυμφών.

4.2

Πριν τον ψεκασμό συνιστάται το προσεκτικό διάβασμα των οδηγιών της ετικέτας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και επιβάλλεται η πιστή εφαρμογή τους.

4.3

Οι παραγωγοί μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/olokl_fitoprostasia/Vamvaki-Odigies.pdf και να ενημερωθούν για τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια. Επίσης όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τις γεωργικές προειδοποιήσεις που εκδίδει η ΔΑΟΚ Κιλκίς μπορούν  να στείλουν το email τους στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Αντιπεριφέρειας Κιλκίς εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Δεδομένου της πρόσφατης εμφάνισης εστίας πανώλους μικρών μηρυκαστικών για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Βουλγαρία), καθώς και της εμφάνισης νοσημάτων (ευλογιά, οζώδης δερματίτιδας των βοοειδών, καταρροϊκός πυρετός και κλασσική πανώλης χοίρων), τα οποία θέτουν σε κίνδυνο το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μας, υπενθυμίζουμε και εφιστούμε την προσοχή στους κατόχους κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων για την πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφαλείας όπως αυτά περιγράφονται παρακάτω, ώστε να αποφευχθεί κάθε δυνατότητα μετάδοσης των νοσημάτων:

1.Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου των ζώων.

 1. Ύπαρξη απολυμαντικής τάφρου για τα οχήματα στην είσοδο - έξοδο των εκμεταλλεύσεων πάντα γεμάτη με απολυμαντικό υγρό. Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στους τροχούς των οχημάτων.
 2. Τακτικός Καθαρισμός και Απολύμανση των εκμεταλλεύσεων
 3. Τακτική απεντόμωση και μυοκτονία στις εκμεταλλεύσεις
 4. Περιορισμός της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους, στις εντελώς απαραίτητες.

Ιδιαίτερη προσοχή σε οχήματα που έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

 1. Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
 2. Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
 3. Έλεγχος προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους. Να μη χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα εργαλεία, εξοπλισμός και άλλα αντικείμενα.
 4. Απομόνωση ασθενών ζώων σε ξεχωριστό χώρο.
 5. Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής.
 6. Καθημερινός έλεγχος των ζώων για εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων.
 7. Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων.
 8. Καταπολέμηση εξωπαρασίτων και χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα.

Προμήθεια ζώων με νόμιμες διαδικασίες-Ενημέρωση Κτηνιατρικών Αρχών-Επίσημα Έγγραφα (Υγειονομικά Πιστοποιητικά) - Ταυτοποίηση ζώων με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους.

Φροντίστε να ενημερώνετε εγκαίρως την Κτηνιατρική Υπηρεσία για την πρόθεσή σας να μετακινήσετε ζώα εκτός της ΠΕ Κιλκίς στα τηλέφωνα 2341353348,-345,-344,-350 (Τμήμα Κτηνιατρικής Κιλκίς) και 23430-31378 (Κτηνιατρικό Γραφείο Αξιούπολης του Τμήματος Κτηνιατρικής).

Εντός τον επόμενων ημερών, κατά πάσα πιθανότητα μετά τις 18/05/2018 σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αναμένεται να ανοίξει η πύλη αιτήσεων για τους αγροτοκτηνοτρόφους που θα μπορούν να ενταχθούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους.

Οι οφειλές που θα μπορούν να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση αφορούν χρέη αγροτών προς : Εφορία - ΟΓΑ καθώς και για οφειλές προς τράπεζες που τελούν υπό καθεστώς εκκαθάρισης όπως η ΑΤΕ ΥΕΕ, το Τ.Τ. οι Συνεταιριστικές κ.α.

Στο σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο μπορούν να ενταχθούν μόνο φυσικά πρόσωπα (γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς) που έχουν λάβει αγροτικό δάνειο από την πρώην ΑΤΕ ή τις άλλες τράπεζες και εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών μέχρι και την 31-12-2017.

Το σχέδιο ρύθμισης δίνει στους αγρότες αρκετές δυνατότητες όπως η διαγραφή κατά περίπτωση έως και 60% του κεφαλαίου με αποπληρωμή έως και 6 μήνες του υπολοίπου 40%. Επίσης δίνει την δυνατότητα ένταξης σε 120 δόσεις με διαγραφές έως και 50% του κεφαλαίου.

Δέον να αναφερθεί η επιπλέον δυνατότητα διαγραφής έως και 100 % των τόκων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σε κάποιες περιπτώσεις οι προϋποθεσεις για διαγραφές έως και 90% της συνολικής οφειλής αν αναλογιστούμε ότι σε πολλά δάνεια οι τόκοι υπερβαίνουν το ποσό του κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, η ενδεδειγμένη ρύθμιση θα λαμβάνει υπόψην ληξιπρόθεσμες οφειλές, εισοδήματα, σύνολο υποχρεώσεων και αξία ακινήτου ή κινητής περιουσίας του πιστούχου με έμφαση ακόμη και σε πώληση ακινήτων για εξόφληση της οφειλής.

Η ρύθμιση θα γίνεται μέσω ειδικής πύλης της πλατφόρμας της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ Β 971/22-03-2017 και την υπ΄αριθ. 221/02/17-03-2017 απόφαση η εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας είναι δικαίωμα και υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων (πιστούχων και πιστωτών).

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε κατά δήλωση των αρμοδίων ότι στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο των αγροτών θα υιοθετηθεί η αρχή της βιωσιμότητας σύμφωνα με την οποία θα ρυθμίζονται μόνο όσοι αποδεικνύονται βιώσιμοι.

Είναι όμως πιο σημαντικό να τονιστεί η ανάγκη υιοθέτησης της αρχής της βιώσιμης αποπληρωμής του χρέους με κατάλληλες δόσεις σύμφωνα με την τρέχουσα οικονομική δυνατότητα των δανειοληπτών. Αν δεν εφαρμοστεί ορθολογικά το μοντέλο θα καταλήξει και αυτό σε αποτυχία όπως τα προγενέστερα αφενός εξαιτίας των υπέρογκων χρεών και αφετέρου της περαιτέρω απομείωσης των εσόδων των αγροτών.

Είναι επιτακτικό να βάλουμε επιτέλους ''τον δάχτυλο επί των τύπων των ήλων'' και βάση της ανάγκης επαναπροσδιορισμού των οφειλών με επανεξέταση του νόμου των πανοτοκίων να καταλήγουν βιώσιμες και εφαρμόσιμες οι ρυθμίσεις που συνυπογράφονται για αμφότερο οικονομικό όφελος, ώστε μέσα από εξατομικευμένες αναδιαρθρώσεις ο κάθε αγρότης να πληρώνει μόνο αυτά που μπορεί να πληρώσει και όχι να υπερχρεώνεται υπογράφοντας εν μέσω απειλών και εκφοβισμού ''κονσερβοποιημένες'' ρυθμίσεις τις οποίες δεν θα μπορεί να τηρήσει.

Οι εύκολες ανακοινώσεις και οι υποτιθέμενες ευκαιρίες που παρέχονται προς τους αγρότες αλλά και το σύνολο των δανειοληπτών, σκοντάφτουν σε δύσκολα λαμβανόμενες αποφάσεις. Για παράδειγμα δεν αναφέρεται και δεν δίνεται λύση στις περιπτώσεις χρεών με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου. Ακόμη και αν η πιστώτρια τράπεζα έχει την καλή θέληση προς ρυθμιση της οφειλής, τούτο σκοντάφτει στην εμπλοκή της 25ης Δνση που δεν έχει την δυνατότητα συναίνεσης προς ρύθμιση σε 120 δόσεις αν δεν επιτραπεί με σχετική τροπολογία ή ΚΥΑ.

Δεν είμαι βέβαιος τί έχει αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ''κόκκινων'' αγροτικών δανείων σε σχέση με αυτό που ίσχυε ως τώρα, παρά μόνο ότι αιτήσεις θα γίνονται μέσα από τον μηχανισμό της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.

Είμαι βέβαιος όμως ότι οι εκπρόσωποί μας στην Βουλή είναι άνθρωποι ικανότατοι και πιστεύω απόλυτα ότι παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά προσπαθούν για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης. Λόγω ιδιότητας είτε ως διαμεσολαβητής, είτε ως υπεύθυνος επιχειρήσεων του επιμελητηρίου μας, παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις διαδικασίες εξωδικαστικού μηχανισμού και τις διαδικασίες ρύθμισης - αναδιάρθρωσης των χρεών. Ωστόσο θα ήθελα να υπενθυμίσω ακόμη μία φορά απευθυνόμενος στο σύνολο της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας ότι όλοι οι επαγγελματίες, αγρότες και λοιποί, καθώς και επιχειρήσεις που είναι υπερδανεισμένοι χρειάζονται υποστήριξη στον καθημερινό αγώνα που δίνουν όχι μόνο για την δική τους λειτουργία και συνέχεια, αλλά και για την επιβίωση των οικογενειών τους και των εργαζομένων σε αυτές.

Το πρώτο μέλημα όλων πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Η ανάπτυξη είναι ένα μέγεθος που επιδιώκεται με σκοπό την ευημερία των ανθρώπων και όχι των αριθμών... Δυστυχώς η διαπίστωση της μεταδανειακής εποχής φαίνεται πως είναι μία και απόλυτη: Ανάπτυξη και ευημερία δεν είναι ταυτόσημες έννοιες.

* ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ π.ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

τηλ. 6942 296 992

«ΟΧΙ» Ελλάδας στα νεονικοτονοειδή

Υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προβλέπει τον περαιτέρω περιορισμό της χρήσης των νεονικοτινοειδών, ψήφισε η χώρα μας κατά την ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε.

Έτσι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τα νεονικοτινοειδή έχει ως εξής:

-16 κ-μ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Επιτροπής για περιορισμό στη χρήση των δραστικών ουσιών, αντιπροσωπεύοντας το -76,1% του πληθυσμού της Ένωσης.

-8 κ-μ δήλωσαν αποχή αντιπροσωπεύοντας το 14,9% του πληθυσμού της Ένωσης.

-4 κ-μ ψήφισαν κατά της πρότασης αντιπροσωπεύοντας το 9% του πληθυσμού.

Η ψηφοφορία ήταν ίδια και για τους τρεις εκτελεστικούς κανονισμούς και κατά συνέπεια υιοθετήθηκαν και οι τρεις με ειδική πλειοψηφία.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει τα εξής:

«Η έντονη κοινωνική ανησυχία που είχε προκληθεί εδώ και καιρό για τις επιπτώσεις στους πληθυσμούς των μελισσών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, δεν μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους. Οφείλαμε να προφυλάξουμε τους καταναλωτές κάνοντας ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι τα γεωργικά προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι τους είναι ασφαλή.

Έτσι, σε συνέχεια της προσπάθειας μας μαζί με άλλα 5 κράτη μέλη της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2017 όπου επισημαίναμε ότι δεσμευόμαστε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών, καθώς και εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από τα γεωργικά φάρμακα, ήταν προφανές ότι δεν θα μπορούσαμε παρά να υπερψηφίσουμε την πρόταση της Επιτροπής.

Επειδή ταυτόχρονα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να παράγουν χρησιμοποιώντας ασφαλή σκευάσματα τόσο για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για το περιβάλλον, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων για να καλύψουμε το κενό που δημιουργείται».

Ανακοινώνεται ότι εκδόθηκε η με αριθμό 165390/590/22-03-2018 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ 1128 Β’) που αφορά στην ολοκλήρωση της δυνατότητας εκτατικής και ημισταυλισμένης χοιροτροφίας σε δάση (ΑΔΑ:ΩΣ7Ψ4653Π8-7Β6).

Σύμφωνα με αυτή, οι δικαιούχοι χοιροτρόφοι είναι υποχρεωμένοι, εντός χρονικού διαστήματος τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης (δηλαδή έως 21/06/2018), να περιορίσουν εντός των σταυλικών κ.λπ. περιφραγμένων εγκαταστάσεών τους, την ασκούμενη εκτατική και ημισταυλισμένη χοιροτροφία, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Από τη δημοσίευσή της, ολοκληρώνεται και λήγει η διάρκεια ισχύος της με αριθμό 133281/2218/30-07-2013 (ΦΕΚ 2120 Β΄ 2013) απόφασης, περί «Εκτατικής και ημισταυλισμένης χοιροτροφίας σε δάση και δασικές εκτάσεις».

Μ.Ε.Α.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ

Αναστασιάδης Ιωάννης

Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το καθεστώς «Επενδύσεις ενεργητικής προστασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» που εντάσσεται στο μέτρο 5.1 του ΠΑΑ 2014-2020.

Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων στήριξης μέσω του Μέτρου 5 και υπομέτρου 5.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 δημοσίευσαν από κοινού το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος αποτελεί και τον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης του προγράμματος.

Σύμφωνα με την πρόσκληση δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες παραγωγών, με την προϋπόθεση ότι είναι ενεργοί γεωργοί.

Το καθεστώς εφαρμόζεται για τα συστήματα ενεργητικής προστασίας, τις περιοχές της επικράτειας και τις καλλιέργειες που ορίζονται στις επόμενες περιπτώσεις:

α) Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες εσπεριδοειδών,

β) Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες μηλοειδών, πυρηνοκάρπων, ακτινιδίων, αμπέλου και ροδιάς. Ειδικά στην περίπτωση των ακτινιδίων, της αμπέλου και της ροδιάς η καλλιέργεια πρέπει να είναι αμιγής.

γ) Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από τη βροχή σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες κερασιάς και αμπέλου.

δ) Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι και τη βροχή σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες κερασιάς και αμπέλου.

Στόχος του Μέτρου είναι να προστατεύσει τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από τον παγετό, το χαλάζι και τη βροχή μέσω της παροχής δημόσιας οικονομικής στήριξης (ενίσχυσης) για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας. Με αυτό τον τρόπο δύνανται οι αγρότες  να διατηρήσουν τα επίπεδα ποιότητας και εμπορευσιμότητας των προϊόντων τους και συνεπώς τη θέση τους στην αγορά.

Το Μέτρο εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια όπου εγκαθίστανται συστήματα ενεργητικής προστασίας με περιορισμούς που αφορούν το είδος της καλλιέργειας και το ζημιογόνο αίτιο όπως αυτοί ορίζονται στην πρόσκληση.

Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 12.500.000€ και συγχρηματοδοτείται απολογιστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης φυσικού ή νομικού προσώπου έως τις 100.000,00 €, ενώ ανά Συλλογικό Σχήμα Γεωργών ανέρχεται έως 1.000.000,00 €.

Τέλος, η μέγιστη ένταση ενίσχυσης για επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυσικών ή νομικών προσώπων ανέρχεται στο 80% και των Συλλογικών Σχημάτων Γεωργών στο 100%.

Η υποβολή (οριστικοποίηση) των αιτήσεων στήριξης, η οποία γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, αρχίζει την 23/04/2018 και λήγει την  25/06/2018.

Για την αναλυτικότερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να δείτε την πρόσκληση εδώ ή να στείλετε το ερώτημά σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Δεδομένου ότι την περίοδο που διανύουμε δραστηριοποιούνται τα έντομα φορείς που ευθύνονται για την μετάδοση νοσημάτων (π.χ.  οζώδη δερματίτιδα, καταρροϊκός πυρετός), υπενθυμίζουμε και  εφιστούμε την προσοχή στους κατόχους κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων για την πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας όπως αυτά περιγράφονται παρακάτω ώστε να αποφευχθεί κάθε δυνατότητα μετάδοση των νοσημάτων:

- Φροντίζετε να έχετε απολυμαντική τάφρο για τα οχήματα στην είσοδο-έξοδο των εκμεταλλεύσεων πάντα γεμάτη με απολυμαντικό υγρό.

- Τακτικός Καθαρισμός και Απολύμανση των εκμεταλλεύσεων - Τακτική απεντόμωση και μυοκτονία στις εκμεταλλεύσεις

- Περιορισμός της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους, στα εντελώς απαραίτητα. Ιδιαίτερη προσοχή σε οχήματα που έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

- Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.

- Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

- Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.

- Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής.

- Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους.

- Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων.

- Καταπολέμηση εξωπαράσιτων και χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα.

 

Ειδικότερα για τις μετακινήσεις των βοοειδών, των αιγοπροβάτων και των χοίρων ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ Π.Ε ΚΙΛΚΙΣ πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

 • Πριν γίνει η φόρτωση των ζώων το όχημα μεταφοράς πρέπει να έχει απολυμανθεί κι απεντομωθεί και η παραπάνω διαδικασία θα αποδεικνύεται με τη βεβαίωση απολύμανσης και απεντόμωσης ή τη συμπλήρωση σχετικής υπεύθυνης δήλωσης η οποία είναι διαθέσιμη στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προσκομίζοντας το τιμολόγιο αγοράς του απολυμαντικού και εντομοαπωθητικού.
 • Τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν θα έχουν υποβληθεί σε εντομοαπωθητική αγωγή η οποία θα καταγράφεται από τον ιδιώτη κτηνίατρό σας στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής και θα επιδεικνύεται κατά την έκδοση του Πιστοποιητικού Μετακίνησης των ζώων.

   ΠΡΟΣΟΧΗ στην τήρηση των χρόνων αναμονής κάθε σκευάσματος.

 • Φροντίστε να ενημερώνετε εγκαίρως την Κτηνιατρική Υπηρεσία για την πρόθεσή σας να μετακινήσετε ζώα εκτός της ΠΕ Κιλκίς στα τηλέφωνα 2341353348,- 345,-353,-350 (Τμήμα Κτηνιατρικής Κιλκίς) και 2343031378 ( Κτηνιατρικό Γραφείο Αξιούπολης του Τμήματος Κτηνιατρικής )

Από το Γραφείο Αμπελουργίας του Τμήματος Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς ανακοινώνεται ότι θα υλοποιηθεί το «Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης & Μετατροπής των Αμπελώνων περιόδου 2018–2019». Το Πρόγραμμα εφαρμόζεται κάθε χρόνο σύμφωνα με την ΥΑ 2129/70097/28-06-2017 (ΦΕΚ 3361Β)  για την «Αναδιάρθρωση και Μετατροπή των Αμπελουργικών Εκτάσεων στην Ελλάδα [(άρθρο 46) Καν.(ΕΕ) 1308/2013] και  Το ύψος των κονδυλίων και η σχετική έκταση του προγράμματος καθορίζεται ανά οικονομικό έτος σύμφωνα με το Εθνικό «Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2014-2018 όπως κάθε φορά ισχύει».

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα περιόδου 2018-2019, στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς (Γραφείο Αμπελουργίας), και στα τοπικά γραφεία Πολυκάστρου (Αγίου Αθανασίου 27) και Γουμένισσας (Αγίου Ραφήλ 1) από σήμερα 05 Μαρτίου 2018 έως και 20 Μαΐου 2018.

Το πρόγραμμα καλύπτει:

 • Εκρίζωση και προστασία εδάφους-αναφύτευση αμπελιών οινοποιήσιμων ποικιλιών νόμιμα ταξινομημένων στο ίδιο ή σε άλλο αγροτεμάχιο με την ίδια ή άλλη ποικιλία από τις συνιστώμενες και επιτρεπόμενες ποικιλίες σύμφωνα με την ΥΑ Ταξινόμησης (ΦΕΚ 225Β/2014)
 • Φύτευση αμπελώνων
  • Σε κατόχους δικαιωμάτων φύτευσης προερχόμενων από το εθνικό αποθεματικό πριν το 2016. Οι εν λόγω άδειες θα μπορούν να λάβουν στήριξη μέχρι το οικονομικό έτος 2018, ανεξάρτητα εάν η διάρκεια ισχύος της άδειας επεκτείνεται πέραν της ημερομηνίας αυτής.
  • Σε κατόχους αδειών φύτευσης από μετατροπή σύμφωνα με την ΥΑ 3535/96221/07-09-2015
  • Σε κατόχους αδειών αναφύτευσης που έχουν παραχωρηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2016 σύμφωνα με το άρθρο 66 του ΚΑΝ (ΕΕ) αριθ. 1308/2013
 • Επανεμβολιασμός
 • Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης (Υποστύλωση, κατασκευή αναβαθμίδων)

 

***Οι άδειες για νέες αμπελοφυτεύσεις που χορηγήθηκαν από το έτος 2016 και έπειτα ΔΕΝ είναι επιλέξιμες για καμία δράση.

 

***Ειδικές περιπτώσεις:  οι εκτάσεις με ποικιλίες «ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ»  και «ΝΕΓΚΟΣΚΑ», οι οποίες συμμετέχουν στον οίνο «ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ», δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τις δράσεις «Εκρίζωση - Αναφύτευση με άλλη ποικιλία» και «Επανεμβολιασμός» για λόγους προστασίας και διαφύλαξης της αμπελουργικής φυσιογνωμίας της Ζώνης.

Η επιδότηση που θα λάβει ο παραγωγός για κάθε δράση είναι:

 • Εκρίζωση και απώλεια εισοδήματος 841 Ευρώ ανά στρέμμα
 • Φύτευση αμπελώνων 615 Ευρώ ανά στρέμμα
 • Επανεμβολιασμός 725 Ευρώ ανά στρέμμα
 • Υποστύλωση 390 Ευρώ ανά στρέμμα

Έτσι παλιό αμπέλι που εκριζώνεται και ξαναφυτεύεται μαζί με την υποστύλωση του θα λάβει ενίσχυση ανά στρέμμα που φτάνει τα 1.846 ευρώ ανά στρέμμα. Ενώ αμπέλι που μόνο φυτεύεται και υποστυλώνεται θα λάβει ενίσχυση 1.005 ευρώ ανά στρέμμα.

Τα Δικαιολογητικά ένταξης στο πρόγραμμα είναι

 1. Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση. Στην Υπεύθυνη δήλωση ο αιτών θα δηλώνει ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκριζώσει το αμπελοτεμάχιο του χωρίς άλλη ειδοποίηση έως 31 Ιανουαρίου 2019 και να συστήσει εγγυητική επιστολή για τα μέτρα/δράσεις που θα υλοποιήσει μετά τις 10 Ιουνίου της αμπελουργικής περιόδου ένταξής του και τέλος να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του προγράμματος.
 2. Δήλωση αμπελοκαλλιέργειας στα πλαίσια του Συστήματος Γεωγραφικών πληροφοριών για το Αμπελουργικό Μητρώο.
 3. Δηλώσεις συγκομιδής ή δηλώσεις παραγωγής όπου απαιτείται, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τις Κοινοτικές διατάξεις, για τις αιτούμενες εκτάσεις αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης, για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στο πρόγραμμα.
 4. Δήλωση εκμετάλλευσης στα πλαίσια της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ).
 5. Φωτοτυπία των δυο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
 6. Φωτοτυπία του εκκαθαριστικού της εφορίας ή της φορολογικής δήλωσης
 7. Φωτοτυπία πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης
 8. Φωτοαντίγραφα τίτλων νομής και κατοχής και σε περίπτωση έγκρισης –ένταξης στο πρόγραμμα επικυρωμένο φωτοαντίγραφο τίτλων.
 • Συμβόλαια αγοράς μετεγγραμμένα στο υποθηκοφυλακείο
 • Αποδοχή κληρονομιάς
 • Αποδεικτικά δωρεάς ακινήτων
 • Κτήση με προσκύρωση
 • Με δικαστική απόφαση απονομής κυριότητας
 • Κληρονομητήριο

Εάν υπάρχει αδυναμία προσκόμισης από τον ιδιοκτήτη νόμιμου τίτλου, μπορεί να προσκομιστεί αντίγραφο του εντύπου Ε9 και Υ/Δ του Ν 1599/1986 όπου θα δηλώνεται ότι τα στοιχεία είναι αληθή. Για μη ιδιόκτητα αγροτεμάχια κατά την υποβολή της Αίτησης Δήλωσης ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης μπορεί να είναι μέχρι και 9 έτη. Μετά την έγκριση ένταξης του παραγωγού προσκομίζεται ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης με διάρκεια μίσθωσης πάνω από 10 έτη.

Χρόνος υλοποίησης μέτρων/δράσεων

Όλοι οι δικαιούχοι του μέτρου « Εκρίζωση – και προετοιμασία εδάφους - Αναφύτευση» για το πρόγραμμα περιόδου 2018-2019, μετά την παραλαβή της απόφασης έγκρισης, και χωρίς άλλη ειδοποίηση από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής προβαίνουν σταδιακά στην εκρίζωση των αμπελοτεμαχίων τους το αργότερο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019.

 

Στη διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες

Ιωαννίδης Βασίλειος    2341350149

Παμπουκίδου Νένα      2341350202

Σιάλδας Τρύφωνας       2343041878

 Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης

Αναστασιάδης Ιωάννης

Άδειες νέας φύτευσης αμπέλου

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΜΠΕΛΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2018

 

Σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθμ. 609/16822/14-02-2017 (ΦΕΚ 600/Β/24.2.2017) θεσπίζονται τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις για το έτος 2017.

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

 • Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου,

      υποβάλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ, από        

                      27 Φεβρουαρίου έως 27 Μαρτίου του 2018.

Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας.

(Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας τότε η αίτηση είναι επιλέξιμη αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά.)

 • Η οριστικοποίηση των αιτήσεων μετά τους απαραίτητους ελέγχους θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 15 Μαΐου.
 • Στην συνέχεια θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά οι μη επιλέξιμοι αιτούντες, ενώ θα ακολουθήσει περίοδος 10 ημερών για την υποβολή ενστάσεων.
 • Ακολουθεί η ηλεκτρονική ενημέρωση των αιτούντων για την βαθμολογία τους. Όσοι διαφωνούν μπορούν να υποβάλουν ένσταση στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
 • Οι οριστικοί πίνακες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου το αργότερο μέχρι 27 Ιουλίου.
 • Η χορήγηση των αδειών νέας φύτευσης στους αιτούντες-δικαιούχους γίνεται ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του Υπουργείου με τούς κωδικούς του κάθε παραγωγού, το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της διαδικασίας επιλογής.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

 

 1. Παραγωγοί έως 40 ετών που φυτεύουν αμπέλια για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκμετάλλευσης (νεοεισερχόμενοι).
  Α1) Βαρύτητα κριτηρίου 0,3                                    Β1) Συντελεστής  10

Βαθμοί = 0,3χ10  = 3

 

Η ιδιότητα του νεοεισερχόμενου βεβαιώνεται παράλληλα και αθροιστικά:

1.Από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

 1. Από το Αμπελουργικό Μητρώο
 2. Από τον διασταυρωτικό έλεγχο μεταξύ Αμπελουργικού Μητρώου και ΟΣΔΕ.

 

 1. Εκτάσεις όπου οι αμπελώνες συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος,

α-βιολογική παραγωγή στις εκμεταλλεύσεις τους επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από την υποβολή της αίτησης-

β-έχει εφαρμόσει εθνικά συστήματα πιστοποίησης για ολοκληρωμένη διαχείριση στην εκμετάλλευση του) επί πέντε

      τουλάχιστον έτη πριν από την υποβολή της αίτησης.

      -τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια που προσδιορίζονται στην εν λόγω   

        αίτηση βρίσκονται σε πλαγιές με αναβαθμίδες.

 

 • Η πιστοποίηση των σημείων (α) και (β) πραγματοποιείται από τους φορείς πιστοποίησης που είναι διαπιστευμένοι.

 

Για όσους δεν έχουν στην κατοχή τους αμπέλια προβλέπεται κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης συμμόρφωσης για ελάχιστη περίοδο πέντε ετών σε ολόκληρη την έκταση που προορίζεται για νέα φύτευση.

    Α2)    Βαρύτητα κριτηρίου 0,1    Β2)  Συντελεστής  10

Βαθμοί = 0,1χ10  = 1

 1. Εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς.

-περιοχές σε πλαγιές με μεγάλη κλίση, τουλάχιστον 15 % ή

    -περιοχές σε ορεινές εκτάσεις, σε υψόμετρο άνω των 500 m

    -μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους

   Α3)Βαρύτητα κριτηρίου 0,Β3) Συντελεστής 10

Βαθμοί = 0,1χ10  = 1

 

 1. Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων.

   -εκμεταλλεύσεις με μέγεθος 5-50 στρέμματα (ΟΣΔΕ2016) από τα  

    οποία τα αμπέλια είναι μέχρι 20 στρ   (Β4.1) συντελεστής 10)

   -εκμεταλλεύσεις με μέγεθος 5-50 στρέμματα (ΟΣΔΕ2016) από τα  

           οποία τα αμπέλια είναι από 20 στρ μέχρι 50 στρ. (Β4.2) (συντελεστής 7)

   -εκμεταλλεύσεις με μέγεθος 5-50 στρέμματα (ΟΣΔΕ2016) από τα  

           οποία τα αμπέλια είναι από 20 στρ μέχρι 30 στρ. (Β4.2) (συντελεστής 7)

  -εκμεταλλεύσεις με μέγεθος 50-150 στρέμματα (ΟΣΔΕ2015) και ο αιτών έχει στην κατοχή του έκτασεις με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου ανεξάρτητα από το μέγεθος. (Β4.3) (συντελεστής 5)

 

Α4) Βαρύτητα κριτηρίου 0,35

Βαθμοί (περιπτώσεις)

Βαθμοί = 0,35χ10  = 3,5

Βαθμοί = 0,35χ7  = 2,45

Βαθμοί = 0,35χ5  = 1,75

 

 1. Προηγούμενη συμπεριφορά του παραγωγού.

 

    -Το ανωτέρω κριτήριο θεωρείται ότι πληρούται αν ο αιτών δεν διαθέτει αμπελουργικές εκτάσεις χωρίς άδεια (παράνομα),                                                  

      Α5)  Βαρύτητα κριτηρίου 0,15   Β5)  Συντελεστής  10

Βαθμοί = 0,15χ10  = 1,5

 

Η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει κατά φθίνουσα σειρά και με την εφαρμογή του τύπου.

Συνολικοί βαθμοί = Α1χΒ1+Α2χΒ2+Α3χΒ3+Α4χΒ4+Α5χΒ5

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται

Α. Τμ. Φ.& Ζ. Παραγωγής της Δ.Α.Ο.Κ Κιλκίς , Ανδρέα Παπανδρέου 3, 1ος όροφος

            Βασίλης Ιωαννίδης ,Παμπουκίδου Νένα τηλ. 23413-50149 // 23413-50202.               

Β. Γ.Γ.Α Γουμένισσας          Σιάλδας Τρύφωνας, Μπέλτσης Πέτρος τηλ.2343041878

Γ. Γ.Γ.Α Πολυκάστρου         Γρηγοριάδου Αλεξάνδρα , Κελεσίδου Μαρία τηλ.2343023923

                                        Μπάρμπας Γεώργιος  τηλ.2343022250

 

 Κιλκίς 27-2-2018

O ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Απαντούν εύστοχα οι αγρότες

“Επειδή αναφέρθηκαν κάποιες ανακρίβειες σχετικά με τις φετινές διαμαρτυρίες των Αγροτοκτηνοτρόφων μας από μερίδα του Τύπου, αισθανόμαστε την ανάγκη να απαντήσουμε ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια αλλά και να ενημερωθεί ο κόσμος του Νομού μας.

Μετά από διαδοχικές συναντήσεις με το Συντονιστικό όργανο της Κεντρικής Μακεδονίας αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις φετινές κινητοποιήσεις με διαφορετικό τρόπο από τις προηγούμενες (ΟΧΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΔΡΟΜΩΝ-ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ κλπ).

Αλλά με ένα Συλλαλητήριο στην AGROTICA στις 1-2-2018 με την συμβολική κάθοδο Τρακτέρ στην Θεσσαλονίκη για να κάνουμε τα εγκαίνια της Έκθεσης εμείς.- Όπως και έγινε...

Επίσης να συναντηθούμε με την Αντιπολίτευση (σε επίπεδο Αρχηγών) και με την Κυβέρνηση σε Διυπουργική συνάντηση για να συζητήσουμε την ασφυκτικά δύσκολη θέση που έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεκινήσει επιτέλους η παραγωγική ανασυγκρότηση και συγχρόνως να πάρει ανάσες ο πιο παραγωγικός κλάδος αυτής της χώρας.

Επίσης αποφασίσαμε να προκαλέσουμε συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τον Πρωτογενή τομέα με παρόντες – ακροατές Αντιπροσώπους από την Εθνική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών.

Επειδή όμως διαμαρτυρία έστω και συμβολικά δεν κάνεις χωρίς τη σημαία σου που για εμάς είναι τα τρακτέρ μας, αποφασίσαμε να οργανώσουμε σημεία συνάντησης και ανταλλαγής με την συμβολική παρουσία μερικών τρακτέρ.

Οι Αγρότες του Κιλκίς καλέστηκαν με πρωτοβουλία του Α.Σ ΚΙΛΚΙΣ στα γραφεία μας 21ης Ιουνίου 48 δύο φορές πρίν ξεκινήσουν οι διαμαρτυρίες για να τους δούμε και να τους ακούσουμε.

Η πρώτη ήταν στις 19-1-2018 στις 7 απογευματινή και συμμετείχαν 70 Γεωργοκτηνοτρόφοι της περιοχής και η επαναληπτική μια εβδομάδα αργότερα στις 25-1-2018 στο ίδιο μέρος την ίδια ώρα όπου ήρθαν και πάλι και καταγράφηκαν ένας προς έναν.

Ολοι μαζί αποφασίσαμε να ορίσουμε σημείο συνάντησης το συγκεκριμένο στην είσοδο της πόλης από Θεσσαλονίκη και να μεταφέρουμε συμβολικά μερικά Τρακτέρ… ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΟΧΛΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ.

Ετσι έχει το ιστορικό των γεγονότων και αν από κάποιους θεωρείται ταινία κωμική ή δραματική είναι δικαίωμά τους στα πλαίσια της Δημοκρατίας!

Ολους εμάς που συμμετείχαμε και πάλι στις Διαμαρτυρίες του κλάδου μας ως εκπρόσωποι του Νομού μας.. θα μας κρίνει η Ιστορία!

ΑΓΩΝΕΣ ΧΑΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΑΝ.

Ευχαριστούμε όλους όσους μας στήριξαν και μας συμπαραστάθηκαν στον σύντομο αλλά Δίκαιο Αγώνα μας!!!

Και δηλώνουμε ότι η φωνή μας θα ακούγεται πάντα... Δε σταματάμε μέχρι να δικαιωθούμε...”

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Α.Σ. ΚΙΛΚΙΣ

ΜΕΛΟΣ ΑΤ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Σελίδα 1 από 6
We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree