O K. Τζίκας στον Alpha 96,5 για τον GDPR

25 Απριλίου 2018

Ο Κωνσταντίνος Τζίκας (δικηγόρος – διαμεσολαβητής) την Πέμπτη 19 Απριλίου ήταν προσκεκλημένος της πρωϊνής εκπομπής “Αφουγκραζόμενοι την Πόλη” του κ. Λαζόπουλου στο ραδιόφωνο του Alpha 96,5 με θέμα συζήτησης τον #GDPR και τα δικαιώματα των χρηστών του #facebook #instagram κλπ.

Παρακάτω σας παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο από ρεπορτάζ που δημοσίευσε αμέσως μετά την συνέντευξη το alpharadio 965 στην ιστοσελίδα του αναφορικά με τα όσα είπε ο κ. Τζίκας

“Τις προβλέψεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (σ.σ. General Data Protction Regulation) αναλύει μέσα από τον Alpha 96,5 ο δικηγόρος και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τζίκας.

Ο ΓΚΠΠΔ θα αντικαταστήσει όλους τους σχετικούς νόμους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκή Ένωσης, από τις 25 Μαΐου 2018. Έτσι και στην Ελλάδα θα παύσει η ισχύς του νόμου 2472/1997, προειδοποιεί ο δικηγόρος.

“Ό,τι αναφέρει ο νόμος 2472/1997 το ίδιο αναφέρει και ο γενικός κανονισμός για το τι είναι προσωπικά δεδομένα: Οποιοδήποτε στοιχείο ταυτοποιείται με υπαρκτό πρόσωπο” ξεκαθαρίζει ο κ. Τζίκας.

Ωστόσο “δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα οποία χρησιμοποιούνται από τρίτο πρόσωπο μόνο για οικιακή χρήση, δεν χρειάζεται να εναρμονιστούν με τον ΓΚΠΠΔ, όπως και στοιχεία τα οποία είναι χρήσιμα για τις διωκτικές αρχές, τις δικαστικές αρχές και τα οποία έχουν να κάνουνε με την προστασία ανθρώπων από κινδύνους” διευκρινίζει ο ίδιος.

Σχολιάζοντας το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, Facebook, ο κ. Τζίκας επισημαίνει πως η εταιρεία “θα πρέπει να εναρμονιστεί πλήρως και αυτή με τις ισχύουσες διατάξεις” καθότι διατηρεί παραρτήματα στην Ε.Ε. και κατά συνέπεια “Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει προφίλ στο Facebook, σύμφωνα με τον κανονισμό, ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να ζητήσει να διαγραφεί το οποιοδήποτε δεδομένο του.”

Παράλληλα “οι κυρώσεις κυμαίνονται έως  και 20 εκατομμύρια ευρώ, ή αλλιώς το 4% του κύκλου εργασιών” για όσες εταιρείες απολέσουν προσωπικά δεδομένα πελατών τους, γνωστοποιεί ο δικηγόρος με φόντο τις πολύμηνες προετοιμασίες εταιρειών ανά την Ευρώπη, οι οποίες ιδρύουν τμήματα Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων, προκειμένου να διασφαλίσουν την ακεραιότητα των στοιχείων των πελατών τους.

Σε κάθε περίπτωση “ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να προσφύγει στην εποπτική αρχή του τόπου διαμονής του και να καταγγείλει την παραβίαση” των προσωπικών του δεδομένων, όπως επίσης μπορεί να προσφύγει σε ποινικό, αστικό επίπεδο ακόμη και στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, ενημερώνει ο κ. Τζίκας. Δυστυχώς, κατά την άποψη του ιδίου, “οι περισσότεροι δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος των κινδύνων που κρύβει η τριβή με το διαδίκτυο, διότι αν γνώριζαν θα ήταν πιο προσεκτικοί και επιφυλακτικοί με τη δημοσιοποίηση αυτών των δεδομένων”.

Πηγή: www.alpha965.gr

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree