Δηλώσεις για τα Σκόπια

Δήλωση Προέδρου Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά για το ζήτημα των Σκοπίων.

«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.

Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.

Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.

Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης.

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:

▪Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και

▪Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Έχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη τους.

Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.

Η ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.

Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης.»

 

Δήλωση Θεμιστοκλή Αιμ. Ανθρακίδη Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής Νομού Κιλκίς

για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Η άρνηση της Προέδρου του Κινήματος μας Φώφης Γεννηματά να συνηγορήσει υπέρ της ενδοτικής συμφωνίας που συνήψε ο κ. Τσίπρας για το όνομα της γείτονος χώρας είναι η ενδεδειγμένη Πατριωτική στάση και μιλάει στην ψυχή της βάσης του κινήματος μας.

Για μας δεν χωρεί καμία παραχώρηση ούτε στην ιστορία της Μακεδονίας μας, ούτε και στα εθνικά μας δίκαια.

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση υποχωρώντας πέρα από το όνομα, και στην εθνικότητα αλλά και στη γλώσσα που με την συμφωνία αυτή θα χαρακτηρίζονται πλέον ως «μακεδονική», συνεχίζει να διατηρεί ενεργά τα ζητήματα αλυτρωτισμού αλλά και πρόδηλης ιστορικής αναλήθειας από την άλλη πλευρά.

Η συμφωνία αυτή είναι το αποκύημα μιας ουσιαστικά μυστικής διπλωματίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με επιβλαβείς συνέπειες μεσοπρόθεσμα για την Πατρίδα μας.

Άλλωστε αυτό φάνηκε και κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας, όπου ο σκοπιανός πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να χρησιμοποιήσει τον όρο «μακεδόνες» για τους πολίτες της χώρας του κατά παράβαση ακόμη και των ίδιων των συμπεφωνημένων.

Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε διαχρονικά πατριωτικό κίνημα και τις ίδιες αρχές και αξίες πρεσβεύει και το Κίνημα Αλλαγής. Δεν δεχόμαστε υποδείξεις για την εθνική μας στάση από κανέναν. Σε αυτή την απαράδεκτη συμφωνία, εμείς θα είμαστε απέναντι.

Θεμιστοκλής Αιμ. Ανθρακίδης

Γραμματέας Κινήματος Αλλαγής νομού Κιλκίς

 

ΔΗΛΩΣΗ

 Τις μέρες αυτές  συζητιέται έντονα από όλους τους Έλληνες το σχέδιο συμφωνίας του εθνικού θέματος σε σχέση με το κράτος των Σκοπίων.

Ενός  θέματος με τεράστια σημασία που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χειρίστηκε  εν κρυπτώ, με τακτικισμούς και με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στους εντός της Ελλάδας πολιτικούς αντιπάλους.

Σαφώς και η λύση αυτού του εθνικού θέματος που ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια τις σχέσεις τις χώρας μας με το κράτος των Σκοπίων, για λόγους εθνικού συμφέροντος, είναι επιτακτική ανάγκη. Αλλά λύση δε σημαίνει και οποιαδήποτε λύση.. Χρειάζεται λύση πάνω σε στέρεες βάσεις, δίκαιους συμβιβασμούς, αλλά χωρίς κανένα στοιχείο αλυτρωτισμού, με σεβασμό στην ιστορία της Μακεδονίας που όλα αυτά τα χρόνια σφετερίζεται το κράτος των Σκοπίων.

Η συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση Τσίπρα (ο υποκριτής πολιτικά Καμμένος σκέφτεται μόνο τη κυβερνητική θέση και κρύβεται), είναι μία συμφωνία που έχει κάποια θετικά στοιχεία, αλλά είναι προδήλως προβληματική και για δύο θέματα ιδιαίτερης σημασίας και υψηλού συμβολισμού, αυτό της ιθαγένειας και της γλώσσας, στοιχεία που αν δεν λυθούν, καμία λύση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ξεφύγουμε από το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που σκοπίμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καιροσκοπικά καλλιεργεί, αλλά και από την υποκριτική στάση της ΝΔ που θέλει να απεμπολήσει τις δικές της πολιτικές ευθύνες και να προχωρήσουμε με ενότητα διαμορφώνοντας μια κοινή εθνική γραμμή με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, μακριά από ακροδεξιές και φασιστικές κορόνες. Να επιδιώξουμε μια δίκαια και βιώσιμη λύση χωρίς κανένα στοιχείο αλυτρωτισμού και εκμετάλλευσης της ιστορίας της Μακεδονίας μας από την πλευρά του κράτους τω Σκοπίων και με σεβασμό στη θέληση του Ελληνικού λαού..

Γιώργος Φραγγίδης

Πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ ν. Κιλκίς

Μέλος ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής

 

Ανακοίνωση γραφείου τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμφωνία Ελλάδας - FYROM

Η συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και FYROM επιτεύχθηκε με την απροκάλυπτη παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και ΕΕ, έχει τη σφραγίδα τους και υπογράφηκε με βάση τις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα που καθόρισαν αυτοί οι οργανισμοί, για να προχωρήσει η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αυτός ο στόχος προκύπτει ξεκάθαρα από το κείμενο της συμφωνίας και δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να τη χαιρετίσουν ήταν το State Department, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, η όλη διαδικασία επικεντρώθηκε στο όνομα της γειτονικής χώρας, ενώ μια σειρά κρίσιμα ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με τις απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, όχι μόνο παραπέμπονται στο αβέβαιο μέλλον, αλλά η κατάσταση περιπλέκεται με την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων περί «Μακεδόνα πολίτη» και «Μακεδονικής γλώσσας», που αποτελούν το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού.

Κατά συνέπεια είναι μια συμφωνία που δεν μπορεί να εξασφαλίσει λύση προς όφελος του ελληνικού λαού, του λαού της γειτονικής χώρας και όλων των λαών της περιοχής.

Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι δήθεν αυτή η συμφωνία θα διασφαλίσει την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, είναι πέρα για πέρα ψευδείς, παραπλανητικοί και ανιστόρητοι.

Παραγνωρίζεται και αποσιωπάται συνειδητά ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες ανασφάλειας και αλλαγής συνόρων, υποδαύλισης των εθνικισμών και των αλυτρωτισμών. Ιδιαίτερα οι λαοί των Βαλκανίων έχουν γνωρίσει στο πετσί τους την πολιτική των ιμπεριαλιστών όλα αυτά τα χρόνια.

Αποσιωπάται ότι η πορεία της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και η επέκταση των σχεδιασμών της ΕΕ, συνυπάρχουν με αμφισβήτηση συνόρων, παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανακίνηση ακόμα και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων σε βάρος των λαών της περιοχής. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Αποσιωπάται, επίσης, ότι η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των ανταγωνισμών, γι' αυτό και δυναμώνουν οι επεμβάσεις, η μετακίνηση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, η εγκατάσταση νέων στρατιωτικών βάσεων κ.λπ. Η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι μέρος αυτών των συνολικών σχεδιασμών, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με άλλα ισχυρά κράτη, όπως η Ρωσία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει εξελιχθεί στον καλύτερο σημαιοφόρο των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, για χάρη τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου που διεκδικούν μεγαλύτερα κέρδη από το ξαναμοίρασμα της περιοχής, από τη ληστεία και την εκμετάλλευση των λαών. Είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό, που τσακίζει το εισόδημα και τα δικαιώματα του λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το μανδύα του κοσμοπολιτισμού, αθωώνει το ρόλο του ιμπεριαλισμού, καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση ότι η διεύρυνση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών κατοχυρώνει την ειρήνη και τη φιλία των λαών. Παρά τη φαινομενική αντίθεσή του, συναντιέται και βοηθιέται από εθνικιστικές δυνάμεις, που αν και αντιδρούν στη συμφωνία, δεν αμφισβητούν την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό μας και τους λαούς της περιοχής να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, του εθνικισμού, κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός, όπως προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση.

ΝΟΕΔΕ-ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΡΩΔΙΑ ΑΘΗΝΩΝ – ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Τα ψιλά γράμματα στη συμφωνία υποκρύπτουν τη μεγάλη παγίδα για την Ελλάδα. Μιας συμφωνίας την οποία με διάγγελμα και τυμπανοκρουσίες έχει γνωστοποιήσει ο Πρωθυπουργός θέλοντας να θολώσει την εικόνα γύρω από την επώδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα σύναψη συμφωνία

  Οι κ.κ.Τσίπρας και Κοτζιάς οι οποίοι θυμίζουμε οργάνωσαν οι ίδιοι κάθε βήμα τους χωρίς προηγουμένως να ενημερώσουν όλες τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις (ως είθισται τόσα χρόνια σε ανάλογες περιπτώσεις) προκειμένου να έχουν περισσότερη ευελιξία στον στόχο τους να κλείσουν δηλαδή μια οποιαδήποτε συμφωνία χωρίς να λογαριάζουν τίποτα.

  Αλλά ότι κι αν προσπάθησαν να κάνουν στο τέλος ήρθε ο λογαριασμός. Και αυτός είναι βαρύς για τα εθνικά δίκαια γιατί αποφασίζουμε να εκχωρήσουμε στους Σλάβους κατοίκους των Σκοπίων (κατά τον πρώτο Πρόεδρο τους Κίρο Γκλιγκόροφ που σε συνέντευξη του προέβη στην ομολογία ότι είναι Σλάβοι και καμιά σχέση με την αρχαία Μακεδονία δεν έχουν) ότι:

«μακεδονική» θα είναι η επίσημη γλώσσα τους,

«μακεδονική» θα είναι η εθνότητα-ιθαγένεια τους

  Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μόνος του εξωτερική πολιτική (καθώς το πολιτικό δεκανίκι του στην κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ για λόγους ψηφοθηρικούς και επειδή βλέπουν ότι ο εκλογικός τους αφανισμός είναι δεδομένος μετά τις κυβιστήσεις που έχουν πραγματοποιήσει σε όλα τα θέματα ελέω της καρέκλας και της εξουσιομανίας τους) στη συμφωνία προβλέπεται το erga omnes έναντι όλων, αλλά οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας δεν θα λέγονται πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας αλλά "Μακεδόνες" πολίτες.

  Οι αποφάσεις του σήμερα θα κριθούν από την Ιστορία και ασφαλώς από τον ελληνικό λαό που είναι ο μοναδικός κριτής.

 

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree